Iso-Britannia kieltää energiajuomien myymisen alle 16-vuotiaille

Ison-Britannian hallitus on vahvistanut kieltävänsä energiajuomien myymisen alle 16-vuotiaille. Asialla on maassa laaja kannatus. Erityisesti opettajat ja terveydenhuollon ammattilaiset tukevat päätöstä.

Hallituksen päätös on seurausta viime vuonna järjestetystä kuulemisesta ja sen pohjalta käydystä keskustelusta. Kuulemisen perusteella viesti oli selvä: liikeyrityksiä olisi kiellettävä myymästä energiajuomia lapsille.

Monet vähittäiskauppiaat kieltäytyivät vapaaehtoisesti myymästä energiajuomia lapsille, mutta uusi laki tulee silti tarpeeseen, koska energiajuomat ovat maassa edelleen helposti saatavissa muilta jälleenmyyjiltä, ​​lähikaupoista ja myyntiautomaateista.

Isossa-Britanniassa energiajuomien käyttö on ollut hyvin yleistä lasten parissa, sillä yli kaksi kolmasosaa 10–17-vuotiaista nuorista käyttää niitä. Liiallisen energiajuomien kulutuksen uskotaan vaikuttavan haitallisesti osaan lapsista.

Korkeiden kofeiini- ja sokeripitoisuuksien vuoksi energiajuomien terveysvaikutuksista on käyty keskustelua. Energiajuomat sisältävät tyypillisesti runsaasti kofeiinia, tauriinia ja vitamiineja, ja niillä on stimuloiva vaikutus. 250 ml:n tölkki energiajuomaa voi sisältää noin 80 mg kofeiinia (320 mg / litra).

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) nykyisissä ohjeissa todetaan, että lapsille ja nuorille turvallinen kofeiinin saanti on kolme milligrammaa painokiloa kohti päivässä. Energiajuomat sisältävät keskimäärin myös 60% enemmän kaloreita ja 65% enemmän sokeria kuin muut virvoitusjuomat.

Energiajuomia koskevat säännöt vaihtelevat eri maissa. Esimerkiksi Liettua ja Latvia ovat kieltäneet myynnin alle 18-vuotiaille, kun taas toisissa maissa käytetään lähinnä suosituksia: ”Ei suositella lapsille”.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnnin laitos THL suosittelee, ettei energiajuomia myytäisi alle 15-vuotiaille.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.