Pantoteenihappo on ihmiselle välttämätön vitamiini. Se osallistuu hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihduntaan eli energia-aineenvaihduntaan, ihon toimintaan ja steroidihormonien muodostumiseen. Pantoteenihappoa tarvitaan soluissa muodostamaan koentsyymi A:ta, joka on kaikkien elävien organismien osanen.

Tarve, lähteet ja annostus

Pantoteenihappoa on useimmissa eri B-vitamiinia sisältävissä valmisteissa. Erityisesti pantoteenihappoa on raskauden ja imetyksen ajaksi tarkoitetuissa valmisteissa (Yang & Huffman 2011). Useimmat ruoka-aineet sisältävät pantoteenihappoa, ja erityisen paljon sitä on sisäelimissä (maksa, munuaiset), kananmunankeltuaisessa, juustossa, lihassa, kokojyväviljassa, palkokasveissa, vihanneksissa ja hiivassa sekä oluthiivassa.

Pantoteenihappoa esiintyy runsaasti oikeastaan kaikessa ruuassa; pantoteenihapon nimi tulee kreikan sanasta pantothen, joka tarkoittaa ”kaikkialta”. Pantoteenihapon puutetilaa ei tunneta ihmisillä; niitä on lähinnä saatu aikaiseksi koetilanteissa. Puutosoireisiin kuuluu ärtyneisyyttä, levottomuutta, uupumista, apatiaa, pahoinvointia, univaikeuksia, turtumista ja lihaskramppeja. (EFSA 2010)

Isossa-Britanniassa keskimääräinen pantoteenihapon saanti on miehillä 6,6 mg ja naisilla 5,1 mg.  Tarpeelliseksi annokseksi katsotaan aikuisilla 4–7 mg/vrk ja lapsilla 2–5 mg/vrk; Institute of Medicine Commitee määrittelee, että aikuisilla tarpeellinen annostus on noin 5 mg. (EFSA 2006)

Pantoteenihapolla ei ole suurinta sallittua käyttörajaa. Kuitenkin hyvin suuret annokset (noin 10 g/päivä) voivat aiheuttaa ruuansulatusoireita, kuten ripulia.

Turvallisuustaso A+

Turvallista kaikille.

Pantoteenihapon terveysväitteet

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen eli EFSA määrittelee eri ruoka-aineille terveysväitteitä eli tieteelliseen näyttöön perustuvia väitteitä, jotka katsotaan faktan tasoisiksi väitteiksi tieteellisessä tutkimuksessa. Väitteiden taustalla on oltava kivenkovaa tieteellistä näyttöä.

Pantoteenihapolla on seuraavat EFSA:n hyväksymät terveysväitteet: se osallistuu ja vaikuttaa positiivisesti normaaliin energiantuotantoaineenvaihduntaan, henkisiin kykyihin ja steroidihormonien, D-vitamiinin sekä joidenkin hermoston välittäjäaineiden tuotantoon ja aineenvaihduntaan. Pantoteenihappo voi myös vähentää väsymystä ja uupumista. (EFSA 2009; 2010)

Muita vaikutuksia

Vaikka pantoteenihapon puutetta ei käytännössä esiinny ihmisillä, on pantoteenihappolisän vaikutuksia tutkittu melko paljon. Pantoteenihappoa käyteään jouduttamaan haavojen parantumista. Esimerkiksi tutussa Bepanthenissa on pantenolia, joka on B5-vitamiinin provitamiini. Samoin pantoteenihappoa on käytetty myös aknen hoidossa.

Ks. myös artikkeli “Vitamiinien turvallisuuskysymyksiä