Nivelvaivojen hoitoon on jo perinteisesti käytetty luonnonaineita. Sittemmin lukuisissa tutkimuksissa on havaittu, että ravintolisinä käytettävät luonnonaineet vähentävät nivelrikossa tulehdusta ja kipua. Esimerkiksi glukosamiini, kondroitiini, Boswellia ja kurkumiini ovat tehokkaita.
Nivelrikko on yleisin nivelsairaus, ja se heikentää merkittävästi varsinkin monien ikäihmisten liikuntakykyä ja elämänlaatua.
Nivelrikon riskitekijöitä ovat ikä, ylipaino ja erilaiset vammat. Niin liian vähäinen liikunta kuin liiallinenkin fyysinen kuormitus, esimerkiksi raskaassa ruumiillisessa työssä, ovat riskitekijöitä. Myös tupakointi ja D-vitamiinin puute voivat lisätä rustokudoksen katoa.
Lääkehoidoilla on haittavaikutuksia
Nivelrikon hoidossa käytetään usein muun hoidon lisänä myös tulehduskipulääkkeitä ja kipulääkkeitä. Lääkkeiden hyöty on kuitenkin rajallinen, eivätkä ne estä nivelruston hajoamista puhumattakaan siitä, että ne korjaisivat jo syntyneitä vaurioita.
Lisäksi tulehdus- ja kipulääkkeillä on merkittäviä haittavaikutuksia, erityisesti haitat ruuansulatuskanavalle, munuaisille ja sydämelle ovat tunnettuja.
Tavanomaisten lääketieteellisten hoitojen rajallisuus ja lääkkeiden yleiset haittavaikutukset jättävät tilaa sille, että nivelrikkoa hoidetaan luonnollisemmin keinoin, erityisesti rohdosvalmisteilla ja muilla luonnonaineilla.
Luonnonaineiden hyödystä nivelrikossa onkin kertynyt viime vuosina aiempaa vahvempaa näyttöä. Seuraavassa on yhteenveto luonnonaineista ja ravintolisistä, joista on tutkimusten, katsausartikkelien ja koostetutkimusten mukaan hyötyä nivelrikon oireiden lievittämisessä.
Glukosamiinisulfaatti ja kondroitiinisulfaatti vähentävät kipua
Glukosamiini on nivelten rustokudoksessa luonnostaan esiintyvä aine, joka osallistuu ruston aineenvaihduntaan. Iän myötä ja nivelrikossa glukosamiinin määrä rustossa vähenee.
Kontrolloituihin tutkimuksiin perustuvan koostetutkimusten mukaan ravintolisänä tai lääkkeenä käytetty glukosamiini auttaa polven nivelrikossa. Glukosamiini vähentää erityisesti nivelrikkokipua (Ogata 2028).
Tärkeää on kuitenkin kiinnittää huomiota glukosamiinin muotoon, sillä markkinoilla on sekä glukosamiinihydrokloridia että glukosamiinisulfaattia. Näistä glukosamiinisulfaatti imeytyy selvästi paremmin ja on varmemmin vaikuttava valmiste nivelrikossa, mitä kantaa tukee myös eurooppalaisen ESCEO-asiantuntijaryhmän nivelrikkoa koskeva suositus (Bruyère 2019).
Mielenkiintoista on, että glukosamiinin käytöstä on laajemminkin hyötyä terveydelle. Suuressa brittiläiseen väestöön perustuvassa tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että glukosamiinia säännöllisesti käyttäneillä oli 15 prosenttia pienempi riski kuolla tutkimuksen noin yhdeksän vuotta kestäneen seuranta-ajan aikana. Hyötyä selitettiin sillä, että glukosamiini vähentää tulehdusta elimistössä (Li 2020).
Kondroitiini puolestaan on ihmisen sidekudoksessa luonnostaan esiintyvä aine, joka edistää nivelruston kasvua ja vähentää sen hajoamista. Nivelrikossa kondroitiinin määrä rustokudoksessa vähenee jo rikon alkuvaiheessa.
Kondroitiinia käsittelevän Cochrane-katsauksen mukaan kondroitiinin käyttö auttaa nivelrikossa usealla eri osa-alueella. Katsauksen mukaan kondroitiinista voi olla apua kivun lievittämisessä ja nivelraon kapeutumisen vähentämisessä. Lisäksi kondroitiini luultavasti parantaa hieman elämänlaatua sen ansiosta, että sillä on hyvä vaikutus kipuun ja toimintakykyyn (Singh 2015).
Tieteellistä näyttöä glukosamiinin ja kondroitiinin hyödystä vahvistaa vielä kansainvälinen tutkimus, joka tehtiin eurooppalaisten, amerikkalaisten ja kanadalaisten yliopistojen yhteistyönä. Tarkoitus oli selvittää kunnolla, onko glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia sisältävästä ravintolisästä hyötyä polven nivelrikon hoidossa vai ei.
Tutkimuksessa ravintolisää verrattiin yleisesti käytössä olevaan tulehduskipulääkkeeseen selekoksibiin, jota myydään Suomessa nimillä Celebra ja Onsenal. Tutkimuksen mukaan glukosamiinin ja kondroitiinin yhteiskäyttö vähentää polven kipua, turvotusta ja jäykkyyttä sekä parantaa potilaiden elämänlaatua (Hochberg 2015).
Tutkimusta johtanut Montrealin yliopiston professori Jean Pierre Pelletier arvioi tuloksia näin:
“Tutkimus osoittaa, että glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin yhdistelmä antaa tehokkaan hoitovaikutuksen nivelrikossa. Yhdistelmän teho on verrattavissa tulehduskipulääkkeeseen, mutta on sitä paljon turvallisempi.” (Reuters)
Glukosamiinin ja kondroitiinin hyöty on vahvistettu myös koostetutkimuksessa, joka perustui kahdeksaan aiempaan kontrolloituun tutkimukseen. Koostetutkimuksen mukaan glukosamiinin ja kondroitiinin yhdistelmä on tehokas polven nivelrikon hoidossa (Meng 2023).
Glukosamiini ja kondroitiini siis auttavat, mutta ne ovat hitaasti vaikuttavia aineita. Niitä tulee malttaa käyttää riittävän pitkään hoitovaikutuksen havaitsemiseksi.
Boswellia vähentää kipua ja tulehdusta
Boswellia serrata eli intialainen frankinsensi on hyvin tunnettu ayurvedisessa lääketieteessä eli perinteisessä intialaisessa hoitoperinteessä. Boswelliasta saatavaa pihkaa on käytetty niveltulehdusten ja muiden tulehdusten hoitoon monien maiden perinnehoidoissa.
Boswellian vaikuttavia aineita ovat boswelliinihapot. Ne estävät nivelrikossa tärkeää tulehdustekijä IL-1β:a sekä 5-lipoksigenaasia, joka on olennainen entsyymi tulehduksellisissa häiriöissä.
Kontrolloiduissa tutkimuksissa Boswellia serrata on auttanut polven nivelrikossa. Verrattuna lumevalmisteeseen Boswelliaa käyttäneillä potilailla on ollut vähemmän kipua ja turvotusta, ja liikeradat ovat kasvaneet.
Systemaattisessa katsausartikkelissa, jossa tarkasteltiin eri luonnonaineiden tehoa nivelrikossa, Boswellia serrata näyttäytyi tehokkaimpana aineena (Laslett 2015).
Seitsemään kontrolloituun tutkimukseen perustuvan koostetutkimuksen mukaan Boswellia on tehokas ja turvallinen hoitovaihtoehto nivelrikkoon. Suositeltavana Boswellian käyttöaikana pidetään vähintään neljää viikkoa (Yu 2020).
Kurkumauute ja kurkumiini auttavat nivelrikon oireisiin
Intialaisesta kurkumakasvin juuresta eristetään kurkumauutetta, jonka pääasiallinen vaikuttava aine on kurkumiini. Tutkimusten mukaan kurkumiini on tehokas vähentämään nivelrikosta kärsivien potilaiden kipua ja tulehdusta.
Yhdeksääntoista kontrolloituun tutkimukseen perustuvan koostetutkimuksen mukaan kurkumiini vähentää kipua, parantaa nivelten toimintaa ja vähentää nivelten jäykkyyttä plaseboon verrattuna, kun kipua arvioitiin WOMAC-indeksillä ja VAS-asteikoilla. Nämä ovat yleisimpiä nivelrikon kivun arviointiin käytettyjä asteikkoja (Zeng 2022).
Kurkumauutetta on myös verrattu ibuprofeeniin. Edellä mainitun koostetutkimuksen mukaan kurkumiini on yhtä hyvä kuin ibuprofeeni niin kivun, toimintakyvyn kuin jäykkyydenkin parantamisessa.
Kurkuman etuna kuitenkin on, että sitä käyttäneillä on havaittu olevan vähemmän ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia – vatsaärsytyksethän ovat yleisiä tulehduskipulääkkeiden haittoja.
Kurkumauute tai kurkumiini sopivat myös käytettäväksi yhdessä ibuprofeenin kanssa. Yhteiskäyttö lievittää nivelkipua ja parantaa nivelten toimintaa ja jäykkyyttä enemmän kuin pelkkä ibuprofeeni.
Kurkumasta eristetty kurkumiini on tehokas nivelrikon hoidossa.
Laadultaan parhaalta vaikuttavassa tutkimuksessa kurkumiinivalmistetta verrattiin nivelrikon hyvään tavanomaiseen hoitoon. Kahdeksan kuukautta kestäneeseen tutkimukseen osallistuneet potilaat saivat joko ”parasta mahdollista hoitoa” tai ”parasta mahdollista hoitoa” ja kurkumiinia. Tämä ”paras mahdollinen hoito” oli potilaita hoitavien lääkäreiden määräämää.
Tuloksina havaittiin, että kurkumiinia käyttäneiden oireet paranivat WOMAC-indeksillä mitattuna huomattavasti. Kipu väheni lukemasta 16,6 lukemaan 7,3, kun kontrolliryhmässä muutos ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Myös jäykkyys väheni kurkumiinia käyttäneillä lukemasta 7,4 lukemaan 3,2, kun kontrolliryhmän lukemat pysyivät suurin piirtein samoina.
Lisäksi toimintakyky parani kurkumiinia käyttäneillä lukemasta 56,6 lukemaan 22,8, kun kontrolliryhmässä muutos ei ollut tilastollisesti merkitsevä. WOMAC-kokonaislukema parani hoitoryhmässä lukemasta 80,6 lukemaan 33,3, mutta kontrolliryhmän pieni lasku ei ollut tilastollisesti merkitsevä.
Vaikuttavaa tuloksissa oli sekin, että kurkumiinia käyttäneiden kipulääkkeiden käyttö väheni 63,4 prosenttia ja heillä oli myös 66,7 prosenttia vähemmän ruoansulatuskanavan komplikaatioita. Lisäksi kurkumiinia käyttäneiden sairaalakäynnit vähenivät, ja tutkijat laskivat sen käytön pienentäneen hoitokuluja 63,5 prosentilla.
Tutkimuksen tuloksia vahvistaa se, että tutkittavien tulehdusta välittävien aineiden merkkiarvot mitattiin. Kurkumiinin käyttö alensi kaikkien viiden tulehdusmarkkerin lukemaa. Muun muassa IL-1β ja IL-6 vähenivät tilastollisesti merkitsevästi (Belcaro 2010).
Kurkumiini sopii käytettäväksi myös muiden rohdosvalmisteiden kanssa. Tieteellisen katsausartikkelin mukaan kurkumiinilla ja Boswellialla onkin toisiaan täydentäviä vaikutuksia, kun niitä käytetään nivelrikon hoidossa (Sethi 2022).
Avokadon ja soijan osat (ASU)
Avokadon ja soijan saippuoitumattomat jäännökset (engl. avocado/soybean unsaponifiable residues, ASU) on alun perin ranskalainen valmiste, jossa on yksi kolmannes avokadoöljyä ja kaksi kolmannesta soijapavun saippuoitumattomia osia. Ranskassa valmistetta myydään markkinanimellä Piascledine.
Avokadossa on ainesosia, joista on hyötyä nivelrikossa.
Koostetutkimuksen mukaan ASU vähentää kipua polven nivelrikossa arvioituna VAS-asteikolla ja Lequesne-indeksillä, joka on nivelrikon oireiden arviointiin käytetty lomake. ASU on myös hyvin turvallinen – haittavaikutuksia ei sitä käyttäneillä ole ollut enempää kuin plasebovalmistetta käyttävillä (Simental-Mendía 2019).
ASU on useimmissa tutkimuksissa helpottanut kipua ja parantanut toimintakykyä. Lisäksi potilaat ovat voineet vähentää kipulääkkeiden käyttöä. Hyöty perustuu laboratoriotutkimusten mukaan siihen, että ASU vähentää tulehdusta välittävien sytokiinien muodostumista ja niiden aktivoimia metalloproteinaaseja. Lisäksi ASU stimuloi kollageenin muodostumista.
Käytä myös kalaöljyä
Nivelrikkopotilaan kannattaa käyttää myös kalaöljyä. Nivelrikko on tulehduksellinen nivelsairaus. Kalaöljyn sisältämillä rasvahapoilla EPA:lla ja DHA:lla on puolestaan tulehdusta vähentävää vaikutusta.
Nivelrikosta kärsivillä potilailla on havaittu, että tulehdusta välittävien aineiden – IL-1β ja TNF-α – määrät kohoavat niveliä ympäröivässä ja niitä voitelevassa nivelvoiteessa, jota nivelkalvo tuottaa. Kalaöljyjen käyttö sen sijaan alentaa näiden tulehdusta välittävien aineiden määrää (Smith 1997, James 2000).
Kalaöljyn on myös havaittu tehostavan glukosamiinin vaikutusta nivelrikossa. Erääseen satunnaisteltuun ja kontrolloituun tutkimukseen osallistui 177 kärsivää potilasta, jotka kärsivät kohtalaisen vaikeasta tai vaikeasta polven tai lonkan nivelrikosta. Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että glukosamiinisulfaatti yhdistettynä kalaöljylisään on tehokkaampi kuin glukosamiinisulfaatti yksin (Gruenwald 2009).
Pirunkoura lievittää kipua
Pirunkoura (engl. devil’s claw, Harpagophytum) on eteläisestä Afrikasta kotoisin oleva rohdoskasvi, jota on käytetty perinteisesti nivelvaivojen, nivelrikon ja ruuansulatusvaivojen hoitoon. Erikoisen nimensä kasvi on saanut hedelmiensä koukkumaisista ulokkeista.
Euroopassa pirunkouraa on käytetty yli 50 vuoden ajan reumaattisten sairauksien hoitoon.
Pirunkouralla on rustokudosta suojaavaa vaikutusta. Sen arvellaan johtuvan siitä, että pirunkoura estää NF-κB:tä ja tukahduttaa siten tulehdusta.
Pirunkouralla on kipua lievittävää vaikutusta, ja sitä on verrattu tutkimuksessa nivelrikon hoidossa käytettävään kipulääkkeeseen diaseriiniin. Kipu lievittyi molemmilla hoidoilla yhtä paljon, mutta tutkimuksen päätyttyä pirunkouraa käyttäneet tarvitsivat vähemmän kipulääkkeitä. Myös haittavaikutuksia oli vähemmän pirunkouraa käyttäneillä (Leblan 2000).
Toisessa kahdeksan viikkoa kestäneessä tutkimuksessa pirunkoura lievitti kipua, jäykkyyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua (Warnock 2007).
Vuonna 2012 julkaistun katsausartikkelin mukaan on olemassa vahvaa kliinistä näyttöä siitä, että pirunkoura auttaa lievittämään kipua (Akhtar 2012).
Kissankynsi vähentää kipua
Kissankynsi (engl. cat’s claw, Uncaria tomentosa, Uncaria guianensis) on Amazoninjoen alueella kasvava köynnöskasvi. Sitä on tutkittu kontrolloiduissa tutkimuksissa nivelrikosta kärsivillä potilailla.
Ensimmäisessä neljä viikkoa kestäneessä tutkimuksessa kissankynnen käyttö vähensi päivittäiseen elämään liittyvää kipua polven nivelrikosta kärsivillä potilailla.
Toisessa tutkimuksessa kissankynttä tutkittiin yhdessä monimineraalivalmisteen kanssa. Tässä tutkimuksessa kaikissa hoitoryhmissä kipu väheni ja fyysinen aktiivisuus parani tutkimuksen alkupuolella. Kahdeksan viikon jälkeen tulokset eivät kuitenkaan olleet enää tilastollisesti merkitseviä. Tutkijat selittivät sitä sillä, että lumeryhmässä kipulääkkeiden käyttö oli lisääntynyt.
Kolmannessa tutkimuksessa kissankynnen ja macan (Lepidium meyenii) yhdistelmää verrattiin glukosamiinisulfaattiin. Tutkimuksessa kriteerinä käytettiin 20 prosentin vähenemistä WOMAC-indeksissä, joka mittasi kipua. Sen saavutti lähes 90 prosenttia tutkittavista tutkimuksen päätyttyä kahdeksan viikon kuluttua.
Systemaattisessa katsauksessa arvioidaan, että näiden kolmen tutkimuksen perusteella kissankynttä voi suositella nivelrikosta kärsiville potilaille (Rosenbaum 2010).
Denaturoimaton tyypin II kollageeni – tehoaine jo pienellä annoksella
Kanasta peräisin olevaa tyypin II kollageenia käytetään niveltulehduksen ja nivelvaurioiden aiheuttaman nivelkivun hoitoon sekä selkäkipuun ja niskakipuun. Kanan kollageeni sisältää myös kondroitiinia ja glukosamiinia, ja näiden lisääminen auttaa osaltaan elimistöä rakentamaan rustokudosta.
Denaturoimaton tyypin II kollageeni on kollageenin erityinen muoto, joka vaikuttaa jo huomattavan pienellä annoksella käytettynä. Tätä kollageenin arvokasta muotoa on kontrolloidussa tutkimuksessa verrattu glukosamiinin ja kondroitiinin yhdistelmään sekä plaseboon. Tuloksena on havaittu, että denaturoimaton tyypin II kollageeni auttaa polven nivelrikossa yhtä hyvin kuin glukosamiinin ja kondroitiinin yhdistelmä ja paremmin kuin plasebo (Luo 2022).
MSM:stä pientä hyötyä
MSM eli metyylisulfonyylimetaani on orgaaninen yhdiste, jota on vähäisissä määrin myös luontaisesti kasveissa, eläimissä ja ihmisessä. Ravintolisissä sitä kutsutaan joskus myös orgaaniseksi rikiksi.
Tutkimusten ja katsausten mukaan MSM:stä näyttäisi olevan apua nivelrikossa. Tutkimuksissa se on ollut parempi polven nivelrikon kivun lievittämisessä kuin lumevalmiste mutta hyöty on kuitenkin pieni. Sen vuoksi MSM:ää ei voi ainakaan suositella ainoaksi hoitokeinoksi vaan se sopii esimerkiksi lisäksi glukosamiinia ja kondroitiinia sisältäviin valmisteisiin, millä tavoin sitä usein käytetäänkin.
Inkivääri ja galangajuuri yhdessä
Inkiväärin ja galangajuuren yhdistelmän vaikutusta nivelrikkoon on tutkittu kuusi viikkoa kestäneessä tutkimuksessa, jossa valmistetta verrattiin lumeryhmään. Tuloksena havaittiin, että valmiste vähensi kipua seistessä ja kävelyn jälkeen. Vointi myös parani ja kipulääkkeen käyttö oli vähäisempää inkivääriä ja galangajuurta käyttäneillä. Vaikutuksen suuruus todettiin kohtalaiseksi eikä valmiste aiheuttanut pahoja sivuvaikutuksia (Altman 2001).
On mahdollista, että myös inkiväärin ja galangajuuren käyttö ruoanlaitossa auttaisi nivelrikossa, mutta sitä ei ole tietääkseni tutkittu. Galangajuuri on thaimaalaisen keittiön mauste, jota voi ostaa tuoreena hyvin varustetuista marketeista ja etnokaupoista.
Apua ruusunmarjasta
Ruusunmarjan tehoa nivelrikossa on tutkittu kolmessa tutkimuksessa, joissa sitä on verrattu lumevalmisteeseen. Kaikissa näissä tutkimuksissa on havaittu ruusunmarjan auttavan jollain tavalla. Ruusunmarja on helpottanut päivittäistä elämää, vähentänyt nivelten jäykkyyttä ja potilaat ovat myös arvioineet sen yleisesti paremmaksi. Yhdessä tutkimuksessa ruusunmarja on myös lievittänyt kipua (De Silva 2011).
Yhdistelmävalmisteet myös tehokkaita
Myös jotkin yhdistelmävalmisteet ovat olleet tehokkaita nivelrikon hoidossa. Tällainen on esimerkiksi ayurvedinen rohdosvalmiste RA-11, joka sisälsi ashwagandhaa (Withania somnifera), intialaista frankinsensia (Boswellia serrata), inkivääriä ja kurkumiinia (Kessler 2015).
Myös Suomessa on myytävänä hyviä nivelvalmisteita, joissa on yhdistetty eri luonnonaineita, kuten glukosamiinia, kondroitiinia, kurkumaa ja Boswelliaa.
Kapsaisiinigeeli auttaa kipuun
Kapsaisiini on chilipaprikoiden polttava yhdiste. Sitä käytetään ulkoisesti esimerkiksi neuropatian ja nivelrikon hoidossa.
Kapsaisiinigeeli lievittää tehokkaasti nivelrikkokipua kädessä, polvessa, lonkassa ja olkapäässä, arvioidaan kirjallisuuskatsauksessa. Kapsaisiinigeeliä pidetään myös turvallisena, joskin ohimenevä punoitus ja polttelun tunne ovat yleisiä haittavaikutuksia (Guedes 2018).
Muita mahdollisesti hyödyllisiä
Edellä on lueteltu niitä ravintolisiä, joista näyttää tämänhetkisen tutkimusnäytön valossa olevan eniten hyötyä nivelrikon hoidossa. Näiden lisäksi alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että muita hyödyllisiä ravintolisiä tai luonnonaineita saattavat olla esimerkiksi B3-vitamiimin muodot, C-vitamiini, D-vitamiini, K-vitamiini, vihreä tee, granaattiomena ja veriappelsiinimehu.
Pohjaksi terveellinen ruokavalio
Nivelrikon hoidon tueksi on suositeltavaa ottaa rohdosvalmisteiden lisäksi ruokavalio, koska ravintolisien teho jää heikommaksi, jos ruokavalion laatu on huono.
Nivelrikossa hyödyllisin näyttää olevan kasviksia ja kalaa painottava ruokavalio, kuten Välimeren ruokavalio. Välimeren ruokavalion noudattaminen voi alentaa tulehdusmarkkereita, esimerkiksi CRP:tä ja interleukiini-1α:ta, sekä oksidatiivista stressiä. Näiden alentuessa rustokudoksen hajoaminen vähentyy ja nivelrikon oireet lievittyvät (Zeng 2022).
Myös monilla ruokavalion osatekijöillä voidaan hillitä niin nivelrikkoon liittyvää hiljaista tulehdusta. Terveellisen ruokavalion polyfenolit ja muut antioksidantit lisäksi hillitsevät oksidatiivista stressiä, jolla on myös osansa nivelrikossa (Ansari 2020).
Yksittäisiä nivelrikossa hyödyllisiä ruoka-aineita ovat tutkimusten mukaan varsinkin tummanvihreät vihannekset, ekstraneitsytoliiviöljy, rasvainen kala, granaattiomenamehu sekä mustikat, mansikat ja vadelmat.
Yhteenveto
Tutkimukset osoittavat, että monet luonnonaineet ovat hyödyllisiä nivelrikon hoidossa. Tehokkaita ovat esimerkiksi glukosamiini, kondroitiini, Boswellia serrata ja kurkumiini, mutta myös monista muista on hyötyä. Luonnonaineet muun muassa vähentävät nivelrikkoon liittyvää tulehdusta.
Nivelrikossa käytettävien ravintolisien puutteena voi pitää sitä, että ne vaikuttavat yleensä hitaammin kuin lääkkeet. Niinpä esimerkiksi glukosamiinia, kondroitiinia ja denaturoimatonta tyypin II kollageenia tulee malttaa käyttää riittävän pitkään, jotta ne auttavat.
Nivelrikon hoidossa käytetyillä lääkkeillä on tunnettuja haittavaikutuksia. Nivelrikon hoitoon käytettyjä luonnonaineita pidetään sen sijaan tutkimuksissa ja katsausartikkeleissa turvallisempina kuin lääkkeitä. Parhaimmillaan luonnonaineet voivat vaikuttaa edullisesti niveliin jopa korjaten pieniä vaurioita.
Viitteitä:
Akhtar N, et al. Current nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a review. Ther Adv Musculoskel Dis. 2012;4(3:181-207.
Altman RD, et al. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis Rheum. 2001 Nov;44(11):2531-8.
Ansari MY, et al. Oxidative stress and inflammation in osteoarthritis pathogenesis: Role of polyphenols. Biomed Pharmacother. 2020 Sep;129:110452.
Bagherniya M, et al. The Clinical Use of Curcumin for the Treatment of Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review of Clinical Trials. Adv Exp Med Biol. 2021;1291:251-263.
Bannuru RR, et al. Efficacy of curcumin and Boswellia for knee osteoarthritis: Systematic review and meta-analysis. Semin Arthritis Rheum. 2018 Dec;48(3):416-429.
Belcaro G, et al. Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44.
Bruyère O, et al. An updated algorithm recommendation for the management of knee osteoarthritis from the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO). Semin Arthritis Rheum. 2019 Dec;49(3):337-350.
Cameron M, et al. Oral herbal therapies for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2014 May 22;5:CD002947.
The Combination of Chondroitin Sulfate and Glucosamine Proves Effective for the Symptomatic Treatment of Knee Osteoarthritis. Reuters. Jun 2014.
De Silva V, et al. Evidence for the efficacy of complementary and alternative medicines in the management of osteoarthritis: a systematic review. Rheumatology (Oxford). 2011 May;50(5):911-20.
Dean E, et al. Prescribing optimal nutrition and physical activity as "first-line" interventions for best practice management of chronic low-grade inflammation associated with osteoarthritis: evidence synthesis. Arthritis. 2012;2012:560634.
Debbi EM, et al. Efficacy of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis of the knee: a randomized controlled study. BMC Complement Altern Med. 2011 Jun 27;11:50.
Gregori D, et al. Association of Pharmacological Treatments With Long-term Pain Control in Patients With Knee Osteoarthritis: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2018 Dec 25;320(24):2564-2579.
Gruenwald J, et al. Effect of glucosamine sulfate with or without omega-3 fatty acids in patients with osteoarthritis. Adv Ther. 2009 Sep;26(9):858-71.
Guedes V, et al. Topical capsaicin for pain in osteoarthritis: A literature review. Reumatol Clin (Engl Ed). 2018 Jan-Feb;14(1):40-45. English, Spanish.
Hochberg MC, et al. Combined chondroitin sulfate and glucosamine for painful knee osteoarthritis: a multicentre, randomised, double-blind, non-inferiority trial versus celecoxib. Ann Rheum Dis. 2015 Jan 14.
James MJ, et al. Dietary polyunsaturated fatty acids and inflammatory mediator production. Am J Clin Nutr. 2000 Jan;71(1 Suppl):343S-8S.
Kessler CS, et al. Ayurvedic interventions for osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Rheumatol Int. 2015 Feb;35(2):211-32.
Kou H, et al. Effect of curcumin on rheumatoid arthritis: a systematic review and meta-analysis. Front Immunol. 2023 May 31;14:1121655.
Laslett LL et al. Efficacy and safety of plant-derived products for the treatment of osteoarthritis. Botanics: Targets and Therapy. 2015;5(5):1-20.
Leblan D, et al. Harpagophytum procumbens in the treatment of knee and hip osteoarthritis. Four-month results of a prospective, multicenter, double-blind trial versus diacerhein. Joint Bone Spine. 2000;67(5):462-7.
Li ZH, et al. Associations of regular glucosamine use with all-cause and cause-specific mortality: a large prospective cohort study. Ann Rheum Dis. 2020 Jun;79(6):829-836.
Lomonte ABV, et al. Multicenter, randomized, double-blind clinical trial to evaluate efficacy and safety of combined glucosamine sulfate and chondroitin sulfate capsules for treating knee osteoarthritis. Adv Rheumatol. 2018 Dec 5;58(1):41.
Luo C, et al. Efficacy and safety of native type II collagen in modulating knee osteoarthritis symptoms: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. J Exp Orthop. 2022 Dec 23;9(1):123.
Meng Z, et al. Efficacy and safety of the combination of glucosamine and chondroitin for knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Arch Orthop Trauma Surg. 2023 Jan;143(1):409-421.
Luo C, et al. Efficacy and safety of native type II collagen in modulating knee osteoarthritis symptoms: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. J Exp Orthop. 2022 Dec 23;9(1):123.
Ogata T, et al, Hayashi K. Effects of glucosamine in patients with osteoarthritis of the knee: a systematic review and meta-analysis. Clin Rheumatol. 2018 Sep;37(9):2479-2487.
Pourhabibi-Zarandi F, et al. Curcumin and rheumatoid arthritis: A systematic review of literature. Int J Clin Pract. 2021 Oct;75(10):e14280.
Rosenbaum CC, et al. Antioxidants and antiinflammatory dietary supplements for osteoarthritis and rheumatoid arthritis. Altern Ther Health Med. 2010 Mar-Apr;16(2):32-40.
Salehi B, et al. The therapeutic potential of curcumin: A review of clinical trials. Eur J Med Chem. 2019 Feb 1;163:527-545.
Sethi V, et al. Potential complementary and/or synergistic effects of curcumin and boswellic acids for management of osteoarthritis. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2022 Sep 22;14:1759720X221124545.
Simental-Mendía M, et al. Efficacy and safety of avocado-soybean unsaponifiables for the treatment of hip and knee osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Int J Rheum Dis. 2019 Sep;22(9):1607-1615.
Singh JA, et al. Chondroitin for osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jan 28;1:CD005614.
Smith MD, et al. Synovial membrane inflammation and cytokine production in patients with early osteoarthritis. J Rheumatol. 1997 Feb;24(2):365-71.
Wu J, et al. Efficacy and side effect of curcumin for the treatment of osteoarthritis: A meta-analysis of randomized controlled trials. Pak J Pharm Sci. 2019 Jan;32(1):43-51.
Yu G, et al. Effectiveness of Boswellia and Boswellia extract for osteoarthritis patients: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Med Ther. 2020 Jul 17;20(1):225.
Zeng C, et al. Effectiveness and safety of Glucosamine, chondroitin, the two in combination, or celecoxib in the treatment of osteoarthritis of the knee. Sci Rep. 2015 Nov 18;5:16827.
Zeng J, et al. The effects of dietary patterns and food groups on symptomatic osteoarthritis: A systematic review. Nutr Diet. 2023 Feb;80(1):21-43.
Zeng L, et al. Efficacy and Safety of Curcumin and Curcuma longa Extract in the Treatment of Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trial. Front Immunol. 2022 Jul 22;13:891822.