Berberiini on alkaloideihin kuuluva ammoniumsuola, jota esiintyy tiettyjen kasvien juurissa, varsissa sekä kuorissa. Tunnettuja berberiiniä sisältäviä kasveja ovat ruostehappomarja (Berberis vulgaris), mahonia (tai lännenmahonia) (Mahonia aquifolium) ja hurmejuuri (Hydrastis canadensis).
Käyttö, vaikutukset ja annostus
Berberiiniä käytettiin Kiinassa kansanlääkintään jo tuhansia vuosia sitten. Se tunnetaan Kiinassa edelleen yleisesti kakkostyypin diabeteksen, kohonneiden lipiditasojen ja kohonneen verenpaineen hoitokeinona. Berberiinin lipiditasoja alentava vaikutus on hyvin tunnettu ja osoitettu muun muassa 27 kliinistä tutkimusta ja 2 569 osallistujaa kattaneessa meta-analyysissä. (ks. Lan ym. 2015.)
Myös berberiinin kyky parantaa kehon insuliiniresistenssiä on osoitettu monissa kliinisissä tutkimuksissa. On myös saatu alustavaa näyttöä siitä, että berberiini vähentää endoteelin tulehdustilaa parantaen verisuonten terveyttä jopa sydän- ja verisuonisairauksista kärsivillä ihmisillä. (Cicero & Baggioni 2016.)
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) tai Suomen Ruokavirasto eivät ole asettaneet berberiinin vuorokausisaannille suosituksia. Berberiiniravintolisät sisältävät tyypillisesti n. 500 mg berberiiniä per vuorokausiannos.
Berberiinin turvallisuus
Berberiinin on todettu olevan turvallista 27 kliinisessä tutkimuksessa, joissa selvitettiin sen potentiaalia kakkostyypin diabeteksen, kohonneiden lipiditasojen sekä kohonneen verenpaineen hoitokeinona. Vakavia haittavaikutuksia ei havaittu. (Lan ym. 2015.)
Berberiinin ei katsota olevan myrkyllistä normaaleilla annoksilla. Sillä on selkeitä positiivisia vaikutuksia ilman merkittäviä haittavaikutuksia – lieviä suolisto-oireita voi kuitenkin esiintyä joillakin ihmisillä (Imenshahidi & Hosseinzadeh 2019).
EFSA ei ole asettanut berberiinille turvallisen vuorokautisen saannin ylärajaa, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että ainetta kannattaisi käyttää suositeltuja vuorokausiannoksia suurempia määriä.
Berberiinin kohdalla on kuitenkin huomattava, että se ei sovellu raskaana oleville tai imettäville. On esitetty epäilyksiä siitä, että aine voi aiheuttaa haittaa sikiölle tai vauvalle kulkeutuessaan siihen äidin elimistöstä. (WebMD.)
WebMD-sivuston mukaan myös diabeetikoiden ja matalasta verenpaineesta kärsivien on syytä olla varovaisia berberiinin käytön suhteen. Berberiini voi ainakin teoriassa alentaa verensokeria ja verenpainetta liikaa.