Virtaa villivihanneksista

Näin kesän tullen yksi parhaista hyvinvointivinkeistäni on mennä metsään keräämään villivihanneksia. Ne ovat todellista superruokaa, sillä villiyrtit ovat täynnä kehoa ravitsevia vitamiineja, kivennäisaineita, kasviantioksidantteja ja lehtivihreää! Monet ovatkin tottuneet keräämään Suomen luonnon aarteista marjoja, mutta kasvien kerääminen ei välttämättä ole niin tuttua.

Itse innostuin villiyrteistä ja niiden hyvää tekevistä ominaisuuksista valtavasti muutama vuosi sitten, ja sen jälkeen olen joka kesä hellinyt omaa hyvinvointiani villiyrteillä.  Kävin myös kurssilla, jossa ohjaajan opastuksella käytiin läpi helpoimpia kasveja ja perusasioita keräämisestä, käyttämisestä ja säilömisestä. Suosittelenkin tutkimaan, onko omalla paikkakunnalla kursseja! 

Tärkeintä on varmasti tunnistaa keräämänsä kasvit, joten kannattaa aloittaa esimerkiksi parista tutusta kasvista. Omat suosikkini ovat ehdottomasti nokkonen ja voikukka, sillä ne on helppo tunnistaa ja niitä on melkein kaikkialla. Nokkonen on huikea kasvi, sillä se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, mm. rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia,  piitä, A-, C- ja K-vitamiinia. Hyvä vinkki nokkosen käyttöön on, että sitä voi aika lailla käyttää kuten pinaattia! Keräämällä nokkoset jostain muualta kuin kompostin vierestä ja ryöppäämällä poltteen pois saa itselleen mahtavan terveyspommin. Voikukan lehtiä laitan salaattiin ihan sellaisenaan. Maistuu herkulliselle ja tulee myös paljon halvemmaksi kuin hakea kaupasta salaattia, joka on monesti vielä ravinneköyhempää. Villiyrttien syöminen kannattaa aloittaa pienistä määristä, kuten kaikkien uusien ruoka-aineiden kohdalla, ja katsoa mitä kroppa tykkää. 

Nokkonen (615564035).jpg

Minua joskus harmittaa, kun kuulee puhuvan miten kallista terveellisesti syöminen on, sillä se ei ole totta. Keväästä syksyyn Suomen luonto on täynnä ilmaista ja ravinnerikasta ruokaa. Villivihanneksia saa kerätä maasta jokamiehen oikeuksilla. Maan omistajan lupa on oltava kerättäessä puista esimerkiksi kuusenkerkkiä. 

Villiyrttejä on myös helppo säilöä ja itse suosin pakastamista ja kuivaamista. Kuivatuista villiyrteistä on myös helppo tehdä oma viherjauhe, jota voi käyttää talven yli. Sitä voi laittaa smoothien tai vaikka munakkaan sekaan. Paras vinkkini kuitenkin on mehustaa nokkosta, jota on helppo kerätä nopeasti suuriakin määriä, ja pakastaa mehu jääpalapusseissa. Talvella laitan näitä nokkosjääpaloja smoothien joukkoon. Kylläpä tulee energiaa päivään!

Suosittelen tutustumaan Raija ja Jouko Kivimetsän Hulluna Hortaan kirjaan, jossa on valtavasti tietoa erilaisista villiyrteistä, niiden käytöstä, keräämisestä ja säilömisestä, sekä reseptejä. Horta muuten tarkoittaa kreikaksi kaikkea villiä vihreää luonnosta löytyvää syötävää.

Villiyrtit ovat mielestäni mahtava lisä ruokavalioon ja puhun näistä niin mielelläni, sillä ruualla on suora vaikutus hyvinvointiin ja jaksamiseen. Sen lisäksi, että villiyrteissä on mahtava määrä ravinteita, niiden kerääminen on hauskaa ja silloin tulee automaattisesti liikuttua luonnossa, mikä on hyväksi meille kaikille. Se on oikeasti vähän kuin aarteenetsintää! Itse ajattelen villiyrttien keräämisen ja käyttämisen eräänlaisena elinvoimaa lisäävänä harrastuksena, joka myös rauhoittaa mielen. On ihanaa kuljeskella luonnossa aistit auki etsien kasveja ja hengittäen raikasta ilmaa. Käy tänä kesänä kokeilemassa! 

Kesäterveisin,

Sanna
 

kuva1.jpg

Sanna Kämäräinen

Sanna Kämäräinen on huippu-urheilija, kiekonheittäjä sekä hyvinvoinnin valmentaja. Tutustu Sannaan tarkemmin osoitteessa sannakamarainen.fi.

Miten löytää iloa ja motivaatiota liikkumiseen?

Ihminen on luotu liikkumaan. Katso vaikka taaperoikäistä lasta, joka ei saata pysyä hetkeäkään paikoillaan ja vieressä saa vain ihmetellä, miten luonnollisesti lapsi liikuttaa kehoaan joka suuntaan. Liikuntamuotoja on satoja, ellei tuhansia, eikä liikunnan harrastaminen varmastikaan jää tiedosta kiinni, sillä liikunnan hyvää tekevistä vaikutuksista saamme lukea harva se päivä.

Liikkuminen on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn kannalta olennaisen tärkeää: liikkumalla lujitamme luita ja jänteitä, kehitämme lihasvoimaa- ja kestävyyttä ja parannamme nivelten liikkuvuutta. Liikunnalla on osansa sydän- ja verenkiertoelimistön ja hengityselimistön kunnon parantamisessa. Liikunta aktivoi myös aivoja lisäten aivojen verenkiertoa ja hapen saantia, mikä on hyväksi oppimiselle ja muistamiselle. 

Miksi silti liikkumaan lähteminen tai liikunta ylipäänsä tuottaa joskus vaikeuksia? Uskon tämän monesti johtuvan motivaatiosta. 

Minulla oli viime kesän, syksyn ja oikeastaan vielä syystalven aikana motivaatio urheiluun kateissa ensimmäistä kertaa urallani. Tämä oli outo tilanne, sillä lähes koko urheilu-urani aikana minulla on ollut todella vahva polte treenata, ja aina mieluummin olen lähtenyt harjoituksiin, kuin jäänyt kotiin. Tässä kohtaa olin kuitenkin ollut loukkaantumiskierteessä selkäni kanssa, jonka seurauksena en ollut päässyt kilpailemaan kahteen kokonaiseen vuoteen. Kesällä lepäsin ja annoin kehon palautua ja tervehtyä, ja kun syksyllä olisi ollut aika aloittaa uusi harjoituskausi, minua ei huvittanutkaan tehdä sitä. 

Olin ollut kuukausia treenaamatta  ja kunto oli tippunut niin alas parhaista päivistä, että salille lähteminen ei houkutellut yhtään. Tuntui, että edessä olisi vuori kiivettävänä, eikä minulla ollut voimia tai halua lähteä liikkeelle. Samaan aikaan kyseenalaistin koko urheiluni mielekkyyden ja sen halusinko ylipäätänsä kilpaurheilla enää. 

Selkä kuitenkin vaati liikuntaa, sillä liike on sopivassa määrin paras lääke. Jotenkin treeniin lähtö tuntui niin vaivalloiselta, ja jopa merkityksettömältä ilman kilpailullista tavoitetta, joka minulla aina oli ollut. Kuitenkin, lähdin liikkeelle ja nyt useita kuukausia myöhemmin sidon lenkkarit nauhat aamulla ja lähden treeneihin hymyillen. Mitä muuttui? Ja mikä avuksi, kun ei huvita lähteä liikkeelle?

Kirjasin ylös muutamia asioita, joiden avulla itse löysin motivaatiota takaisin liikuntaan. Kokosin niitä vinkeiksi, joista ehkä sinäkin voit saada apua :) 

Nainen juoksee 96754267.jpg

1) Liikunnan pitäisi oikeasti olla mukavaa, joten valitse liikuntamuoto mikä miellyttää itseä ja tee ilosta tapa! Kehu itseäsi aina kun lähdet liikkeelle (vaikka se tuntuisi hassulta) ja iloitse pienestäkin onnistumisesta ja edistysaskeleesta. 

Luin jostain, että jos jatkuvasti kokee onnistumista pienistä asioista, isot onnistumiset seuraavat automaattisesti.Itse sanon nykyään itselleni joka kerta kun astun urheiluhallin ovesta sisään kannustavia sanoja ja muistutan itseäni, että tuon ilon kaikkeen tekemiseeni.  

2) Tiedä MIKSI haluat liikkua. Mitä kaikkea hyvää liikunta tuo sinulle? Terveyttä, virkeyttä, jaksamista, parempaa yöunta, liikkuvat nivelet? Kirjoita kaikki syyt ylös paperille ja laita jonnekin, missä näet ne joka päivä, tai ota vaikkapa kuva ja laita kännykän taustakuvaksi. Parhaassa tapauksessa lue niitä ääneen itsellesi!

Minulla oli pitkään motivaatioikkuna kotonani, johon kirjoitin valkotaulutussilla omat syyni urheilla, sekä tsemppilauseita itselle. Sen jälkeen keittiöön tullessa tuli joka kerta hyvä mieli. Nyt minulla on ne post-it lapulla kaapin ovessa, jonka näen joka kerran lähtiessäni ulos. 

3) Laita liikunta-ajat kalenteriin ylös. Jonkinlainen suunnitelma on hyvä olla, ja se alkaa sillä, että päättää mennä vaikka kerran tai kaksi viikossa liikkumaan ja päättää milloin sen tekee. Ja kun syyt ovat kirkkaana mielessä, niin ajankohdan koittaessa motivaatiota ei tarvitse kaivella.

Itse olen seurannut koko urheilu-urani tarkkaa treenisuunnitelmaa, mutta tällä hetkellä minulla on väljin suunnitelma koskaan. Treeniajat ovat ylhäällä kalenterissa, mutta hyvä suunnitelma on muovautuva, ja omalla kohdalla vammahistorian takia kuuntelen kehoani todella tarkasti ja annan kehon kertoa mitä voin tehdä ja mitä en. 

4) a) Hanki treenikaveri/valmentaja. Joku jonka kanssa voitte mennä yhdessä treenaamaan, ja kannustaa ja sopivasti haastaa toinen toista. 
 b) Jos et löydä kaveria, niin hanki joku, jolle voit olla ikäänkuin ”tilivelvollinen” tekemistäsi. Kerro hänelle suunnitelmasi ja pyydä ainakin kerran viikkoon laittamaan sinulle viesti, kysymään miten menee ja kannustamaan eteenpäin.  

Itse lähdin pitkän ajan jälkeen salille, kun eräs voimavalmentaja pyysi minua mukaan, enkä sovittuna ajankohtana kehdannut peruakaan. Siinä vaiheessa oma motivaationi oli vielä aika pohjalukemissa, kun kilpailullista syytä treenaamiseen ei ollut. Tiesin kuitenkin, että selkäni kaipaa liikuntaa, joten valmentajan tönäisy oli juuri mitä tarvitsin. Yhdessä on niin paljon hauskempaa ja helpompaa kuin yksin. Treenaan tätä nykyä yksinkin kyllä, mutta mieluummin porukalla :).

Ja vinkit vielä lyhyesti:

1) Tuo ilo liikuntaan. Mikä tuo sinulle iloa?
2) Kirjoita ylös syyt MIKSI liikunta tekee sinulle hyvää. 
3) Päätä MILLOIN liikut ja laita liikunta-ajat kalenteriin ylös.
4) Hanki kaveri tai valmentaja mukaan liikkumaan.

Muista, että vähäinenkin liikunta on aina parempi kuin ei mitään. Hyötyliikunnan tärkeyttä ei myöskään kannata unohtaa, eli joka kerta kun esimerkiksi valitset hissin sijasta rappuset, voit huoletta kehaista itseäsi, että hienosti tehty! 

Toivon jokaiselle iloisia liikuntahetkiä!

kuva1.jpg

Sanna Kämäräinen

Sanna Kämäräinen on huippu-urheilija, kiekonheittäjä sekä hyvinvoinnin valmentaja. Tutustu Sannaan tarkemmin osoitteessa sannakamarainen.fi.

Energinen aamun aloitus -smoothie

Ravitsemuksella on kokemukseni mukaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin mullistava vaikutus ja siksi uskon vakaasti, että meille kaikille on hyväksi huomioida millä ja miten ruokimme kehoamme. Urheilijana minulle on tärkeää pysyä terveenä, pitää suorituskyky ja energiatasot korkealla läpi päivän ja palautua lempeästi. Oikeanlaisella ravinnolla tuen tällaista elämäntapaa.  

Olen huomannut, että kun panostaa hyvään ja energisoivaan aamupalaan, niin loppupäivä sujuu huomattavasti mukavammin, eikä verensokerin heittelyt aiheuta väsymystä. Siksi valintani aamiaiseksi on terveellinen vihersmoothie, jonka surauttaminen on oikeasti niin helppoa ja nopeaa! Lisäksi kun tekee kerralla isomman satsin, niin siitä saa mitä parhaimman välipalan vaikkapa töihin mukaan. Smoothien tekeminen sopii myös kiireiseen elämänrytmiin erittäin hyvin, sillä sen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana.

Smoothiet ovat ruuansulatukselle helliä ja ravinteet imeytyvät helpommin, sillä ainekset on ikäänkuin pilkottu valmiiksi, mutta silti smoothieta on hyvä pureskella suussa ruuansulatuksen käynnistämiseksi. Samalla tulee ruokailtua rauhassa.

Vihersmoothie nimitys tulee siitä, että smoothieseen laitetaan sekaan jotain vihreää, kuten esim. tammenlehtisalaattia, lehtikaalta tai metsiemme superruokaa nokkosta. Tätä ei kannata säikähtää, sillä banaani ja marjat taittaa vihreän maun makeaksi. Lehtivihreää ei välttämättä tule varsinkaan talvisaikaan nautittua kovinkaan paljoa, mutta smoohieseen sitä on helppo ”piilottaa”. :) 

Smoothie punajuuresta ja mustikasta (S).jpg

Aamupalan vaihtaminen smoothieseen on ollut yksi suurimmista omiin energiatasoihini positiivisesti vaikuttaneista asioista, joten haastan sinutkin kokeilemaan viikon-parin ajan miltä tuntuu! 

Tässä perusreseptini: Energisoiva aamun aloitus -smoothie
3-5 dl vettä, 200 g mustikoita, 1 avokado, 1 banaani
1 punajuuri (tuo makeutta ja sopii loistavasti mustikoiden kanssa)
1 puska tummaa salaattia, esim. tammenlehtisalaatti tai lehtikaali
1 dl kaurahiutaleita
1 pieni pala inkivääriä
2 rkl chian/pellavan siemeniä liotettuna
hieman hunajaa makeutukseksi
+ hera-/riisiproteiinia jos kaipaa lisäproteiinia

Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sileäksi ja nauti smoothien keholle hyvää tekemästä vaikutuksesta :) Tästä tulee iso annos, joten osan voi jättää myöhemmin välipalana nautittavaksi.

Bonusvinkki: Juo riittävästi vettä!

Muistutuksena veden juonnin tärkeys energiantasojen nostamiseen. Kehoa on tärkeää nesteyttää heti aamusta alkaen yön jälkeen, joten itse aloitan jokaisen aamun nauttimalla 4-6 dl huoneenlämpöistä vettä, johon on puristettu sitruunamehua (juon pillillä, ettei hampaiden kiille vaurioidu). Jos ei ole tottunut juomaan vettä heti herättyä, sen voi aloittaa lasillisella ja lisätä määrää pikkuhiljaa. Kokeile ja huomaa ero olossasi! 

Energista päivää toivottaen,

Sanna

kuva1.jpg

Sanna Kämäräinen

Sanna Kämäräinen on huippu-urheilija, kiekonheittäjä sekä hyvinvoinnin valmentaja. Tutustu Sannaan tarkemmin osoitteessa sannakamarainen.fi.